Friday, April 10, 2020

Aiskrim Malaysia Mangga Susu pure


 Haa musim PKP memang asyik nak menguyah. Apa kata buat ja stok aiskrim malaysia ni. Boleh jugak makan time cuaca panas... lega tekak. Plusss aiskrim ni kak yatt buat guna mangga manis. Tak ada campuran perisa ye.. 

BAHAN-BAHAN
- 4 biji mangga manis ( 2 biji blend, 2 biji potong kecik)
- 1 tin susu cair*
- 1 tin susu pekat*
- 1 sudu kecil garam*
- 4 cawan air*
- 2 sudu besar tepung jangung ( larut dengan air dalam mangkuk)*
- plastik aiskrim

 CARA MEMBUAT

- masukkan semua bahan yang bertanda (*) ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Sambil- sambil kacau..warna belum jadi kuning ye.. sebab belum letak mangga. Jangan panik dulu..
- blend halus 2 biji mangga manis dan letak dalam mangkuk asing. Air jangan banyak ye masa blend ni. Sebab kita nak manis mangga tu pure. ( campur mangga kisar ni ke dalam bahan yang kita masak dalam periuk tadi. Tapi Tunggu dah sejuk baru masukkan.. kacau je sampai sebati. Masa ni baru warna jadi kuning hasil campuran mangga manis pure) tgk gambar dibawah. Tapi sementara nak tunggu kuah tu sejuk, boleh buat yg lain dlu..


- boleh la potong buah mangga kecik kecik.. agak muat nak sumbat dalam plastik aiskrim. Tgk gambar dibawah


- lepas dah potong. Sumbat buah dalam plastik aiskrim.

- lepas tu sendukkan kuah dalam cawan atau bekas yg ada muncung supaya senang nak tuang ke dalam plastik aiskrim.. ikat kuat.. hasilnya akan dapat macam dalam gambar atas sekali..
- siap! Boleh simpan dalam peti sejuk.. tunggu keras baru sedap nak makan






No comments: