Bahan-Bahan:
5 biji telur size B (jika size A, 4 biji , jika saiz C 6 biji)
1 tin susu cair (400ml)
150ml air biasa
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla (tujuannya untuk hilangkan bau telur)
1 tin susu cair (400ml)
150ml air biasa
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla (tujuannya untuk hilangkan bau telur)
(gula hangus)
9 sudu besar gula (kak yatt guna byk gula utk gula hangus sebab adunan utk puding tak terlalu manis, jadi nak balancekan ada rasa manis tu, gula lebih kat part ni. Kalau xnak manis, boleh kurangkan)
2 sudu besar air panas
2 sudu besar air panas
Cara Membuat:
1.Masukkan gula ke dalam kuali. Api perlahan supaya gula tak hangit. Gaul sentiasa tapi jangan sampai warna jadi hitam ye. Agak2 je mcm brown sugar.. lepas tu masukkan air panas 2 sudu besar.. gaul rata dan cepat2 masukkan dalam loyang.
2.Satukan semua bahan-bahan puding didalam mangkuk.
3.Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati.
4.Kemudian tapiskan adunan tersebut dan tuang ke dalam loyang karamel. Tutup loyang dgn plastik wrapper.. contoh mcm gambar dibawah.. supaya wap air semasa kukus xjatuh pada permukaan puding.
5.Kukus selama 20 minit atau sehingga masak. Pastikan air dlm periuk kukus mendidih panas dulu, baru masukkan puding dlm periuk kukus.
6.Setelah siap masak, buka plastik wrapper dan Sejukkan diluar dulu sebelum masuk peti sejuk. Dh sejuk boleh la terbalikkan. Potong dan hidangkan.
Info Ekstra!
puding boleh dihiaskan dengan buah-buahan seperti hirisan kiwi, anggur,pic atau strawberi sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment