Sunday, April 5, 2020

Ayam Masak Merah


Hai assalamualaikum, macam biasa, ni resepi Ayam Masak Merah. Orang cakap makan dengan nasi tomato sedap.. tapi kak yatt xbuat nasi tomato hari ni... makan dengan nasi putih pun dah rasa nak tambah sepinggan nasi lagi.... haihhhh. Jom jom tengok bahan2..

Bahan-Bahan:

  • 3 ketul ayam bahagian tight, potong kepada 2 bahagian setiap satu. So dapat 6 ketul
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • 1 tangkai daun kari
  • 1/2 mangkuk air asam jawa
  • 3-4 sudu besar sos cili
  • 1 biji bawang holland, potong bulat
  • Anggaran setengah keping gula melaka (pecahkan dulu.. nanti masukkan sikit sikit dan rasa)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Bahan untuk kisar halus:
    • 1 biji bawang besar
    • 1 inci halia
    • 4-5 biji bawang merah
    • 5-6 ulas bawang putih
    • 1 batang serai, hiris nipis
    • 15 biji cili kering, buang biji dan rebus ( kalau xnak pedas boleh kurangkan. Nak pedas boleh tambah)

Cara-cara

  1. Bersihkan ayam dan gaul bersama serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Dalam minyak yang sama, tumis daun kari kemudian diikuti bahan kisar halus bersama sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa kemudian diikuti ayam goreng tadi.
  4. Masukkan sos sili, sos tiram dan gula melaka. Masukkan gula melaka sedikit demi sedikit dan cuba rasa manisnya mengikut selera anda. Tambah sedikit air jika kuah sambal terlalu kering. Teruskan masak selama 5-10 minit. Perasakan dengan garam secukup rasa.
  5. Sebelum angkat, masukkan bawang holland yang dipotong bulat. Kacau seketika.

Tips:

  • Untuk mendapatkan sambal tumis yang sedap, bahan tumis haruslah dimasak di dalam minyak yang banyak dan ditumis sehingga pecah minyak (maksudnya minyak terapung atau terpisah dari kuah sambal) dan warna sambal bertukar menjadi sedikit gelap. Itu tandanya semua bahan kisar terutamanya cili masak dengan sempurna dan akan menghasilkan sambal tumis yang enak. Jika kering tambahkan sedikit air dan kacau untuk elakkan kuah sambal menjadi hangus.

No comments: