Wednesday, April 8, 2020

Aiskrim malaysia choc hazelnut / choki-choki sedap & ais gebu


Assalamualaikum, jom kita buat stok aiskrim malaysia ni.. senang ja nak buat.. kalau beli pun mahal jugak ni.. so ada bahan-bahan, boleh terus buat.. sekali buat dapat 20 batang.. haa legaaa.. 

BAHAN-BAHAN
-1 tin susu cair*
-1 tin susu pekat*
- 4 tin air (sukat guna tin susu je)*
- 2 sudu besar tepung jagung*
- 1 sudu kecil garam*
- jem roti (kak yatt guna perisa choc hazelnut. Kalau xde boleh je guna coki-coki atau apa apa je yg perisa coklat) 
- plastik aiskrim malaysia 

CARA MEMBUAT
- masukkan semua bahan yang bertanda (*) di dalam periuk. Tepung jagung tu cairkan dulu dgn air panas sampai larut. Masak sampai mendidih. Kemudian sejukkan sebelum masuk didalam plastik aiskrim
- sementara tunggu campuran tadi masak, boleh la slow-slow masukkan choc hazelnut/coki-coki ke dalam plastik. 
- bila dah siap semua, kuah susu yg masak tadi pun dah sejuk.. boleh la tuang ke dalam plastik aiskrim. Guna cup yang ada muncung supaya senang nak tuang. Ikat kemas dan jangan goncang. Kita nak nampak coklat tu melekat je situ.. lepastu boleh bekukan..

BILA DAH BEKU, MASA MAKAN AISKRIM NI, MESTI RASA NAK LAGI.. SEBAB AIS TU JADI GEBU JEEEE.. PLUS SEDAP SANGAT

No comments: