Saturday, April 4, 2020

Resepi kek batik lembut dan sedap!


Hai! Masuk sini memang macam macam resepi kak yatt share. So disebabkan kek batik ni sedap, tak keras dan tak terlalu lembut.. rasa pun ala ala chocolate hazelnut, jadi kak yatt nak share resepi dengan hampa!

Bahan – bahan:

  • Kek batik: 
  • 1 paket biskut marie (kak yatt guna perisa kopi. Nk guna original pun boleh. Sedap tetap sama) 
  • 200g butter
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan serbuk koko (kak yatt guna cocoa hazelnut)
  • 1/2 cawan air masak
  • 2 biji telur
  • Esen vanila 1 sudu kecil
Topping: 
  • 1-2 sdb butter
  • 2@3 sudu besar serbuk cocoa hazelnut 

  • Double boil kesemua bahan topping dan curah je atas kek batik selepas siap penyetkan kek batik dlm loyang.

  • Cara – cara memasak:
  1. Masak butter sampai cair, guna api kecil sahaja.
  2. Kemudian, terus masukkan susu pekat. Kacau rata.
  3. Masukkan pula milo dan serbuk koko. Kacau cepat – cepat untuk elakkan berketul.
  4. Kemudian, masukkan telur, kacau dulu bagi rata dan masukkan air. Kacau sebati biarkan kesemuanya sekata.
  5. Akhir sekali, masukkan biskut. Kacau rata bagi semua biskut bersalut coklat. Boleh tutup api.
  6. Terus masukkan semua ke dalam loyang saiz 10 inci (alaskan dengan plastik bagi biskut tidak melekat dan senang keluar). Tekan untuk padatkan.
  7. Tuangkan toppinh yang sudahpun cair dan simpan di chiller selama 4 jam atau lebih sebelum dipotong.
  8. Keluarkan kek dan biarkan suhu bilik sekejap bagi lembut sebelum senang untuk dipotong.
  9. Hiaskan kek dengan strawberry atau kiwi atau buah buahan lain. Kak yatt guna tomato kecik sebab buah xda haha! Asal boleeeh. 
So itu sahaja. Senang je kan? Selamat mencuba!

No comments: