Monday, April 6, 2020

Spagetthi Aglio Olio paduuu!



Assalamualaikum... alhamdulillah.. PKP yang ke berapa pun xtahu dah.. xkira pun... pastu jemu dah asyik makan nasi berlauk je. So hari ni terfikir nak makan makanan barat pulak. Menu pilihan SPAGETTHI AGLIO OLIO. disebabkan hasnun xsuka makan cheesy food like carbonara tuu.. so kita buat yang kena dengan lidah melayu dia. Suka makan pedas-pedas. Ni kak yatt buat extra pedas sebab kak yatt lebihkan chilli flakes and black paper... kalau korang xsuka pedas, boleh kurangkan bahan bahan tersebut. 

Bahan-Bahan:

  • 1/2 paket spagetthi ( kak yatt buat utk makan suami isteri je.. boleh la dalam 5 pinggan)
  • 1/2 mangkuk kecil minyak zaitun (kak yatt guna minyak masak biasa sebab minyak zaitun tak ada) 
  • 5 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1/2 biji bawang Holland, potong dadu kecil
  • 2 sudu besar chilli flakes (kak yatt lebihkan bahagian ni. Sbb memang suka makan pedas. Kak yatt xda chilli flakes ready made. So kak yatt goreng cili kering tanpa minyak dan blend kering je sampai halus mcm flakes) 
  • 1/2 sudu besar serbuk lada hitam (kak yatt lebihkan bahagian ni. Sbb memang suka makan pedas. Black paper ni kak yatt guna yg biji2 dan tumbuk halus je)
  • 2 sudu besar Oregano flakes ( ni pun boleh nk tambah kalau suka) 
  • 1 ketul kiub ayam
  • 1 mangkuk besar udang, buang kulit (korang boleh tambah lain lg, sotong ker)
  • capsicum hijau (optional. Kak yatt tak letak sebab bahan xda)
  • capsicum merah (optional. Kak yatt tak letak sebab bahan xda)
  • tomato kecil, potong 2 jika suka (kak yatt guna 3 biji je.. sbb dh habis stok haha)
  • daun ketumbar ATAU daun parsley, hiris nipis.


Cara-cara

  1. Rebus spaghetti dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama bawang holland sehingga kekuningan dan layu.
  3. Kemudian masukkan udang 
  4. Masukkan chilli flakes dan serbuk lada hitam.
  5. Tabur kiub ayam yang dah dileraikan. Gaul sebati
  6. Masukkan pula spaghetti.  Boleh tuang sedikit air rebusan spaghetti supaya bahan-bahan semua sebati semasa proses menggoreng spaghetti.
  7. Masukkan oregano flakes. Kalau rasa nk nampak dan rasa pedas lagi, macam kak yatt cakap, boleh add on lagi sekali part ni chilli flakes dan black paper 
  8. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kiub ayam sudah masin jadi berhati-hati dengan anggaran garam yang dimasukkan. Angkat dan tabur hirisan daun ketumbar atau daun parsley semasa menghidang.

Tips:

  • Tips untuk merebus spaghetti dengan betul ialah masak air yang banyak di dalam periuk sehingga mendidih. Masukkan garam dan spaghetti kering. Tunggu sehingga bahagian bawah sedikit lembut dan kemudian tekan supaya semua spaghetti tenggelam sepenuhnya. Rebus sehingga spaghetti mencapai tahap "al dente" atau masih sedikit keras. Toskan air dan cepat-cepat tuangkan sedikit minyak kemudian gaul sebati supaya spaghetti tidak melekat bila sejuk nanti.

No comments: