Wednesday, April 8, 2020

Siakap stim sedap dan mudah


Yeayy yeayy yeayyy siakap stim sedap ni memang makan seekor boleh berebut ni. Tak cukup... meh meh kita tengok bahan-bahan... simple je

BAHAN-BAHAN

- Ikan siakap seekor
- bawang putih 6 ulas (cincang halus)
- cili padi 6 biji potong kecik kecik
- kiub ayam knorr 2 ketul
- perahan jus limau purut (3 biji)
- serai 2-3 batang ( dititik)
- air 1 mangkuk
- 1 sudu besar gula gerek/ gula merah
- 1 sudu besar sos ikan
- sedikit daun ketumbar di potong halus

CARA MEMASAK

- kelar ikan supaya ikan cepat masak. Masukkan serai yang diketuk atau dititik dan masukkan ke dalam perut ikan. Kukus dalam periuk kukus sehingga masak. ( ikan akan masak apabila isi lekang dari tulang). Siap masak, air ikan yg dikukus jgn buang ye.. hidang dalam pinggan yang sesuai siap-siap dan tuang sekali dengan air ikan yg keluar masa kukus tadi
- dalam periuk, isikan 1 mangkuk air dan didihkan air bersama 2 kiub ayam. Selepas mendidih, masukkan ke dalam mangkuk lain.
- semasa kuah masih panas, terus masukkan cili padi, daun ketumbar, gula gerek, sos ikan, perahan jus limau kedalam air yg dididih dgn kiub ayam tadi. Gaul sebati
- tuang kuah ke atas ikan yg siap dikukus
- dalam kuali lain, msukkan sedikit minyak untuk goreng bawang putih yang telah dicincang halus. Goreng jangan sampai garing sangat.. agak-agak je dah bau wangi dan boleh diangkat dan tuang atas ikan tadi. Tabur selebihnya daun ketumbar di keliling ikan  dan Siap untuk dimakan.

** sebelum tuang kuah ke atas ikan, rasa dulu kuah cukup rasa atau tak. Kalau kurang masam, tambah jus limau. Kalau kurang manis, tambah gula gerek.. .



No comments: