Friday, May 8, 2020

Nasi Arab mudah dan sedap

Hi assalamualaikum, hari ni nak belanja resepi nasi Arab version mix. memang sedap. Suami i siap puji lagi cakap SEDAP... jom check bahan dan cara masak..



BERAS
  • 2 setengah pot beras basmathi direndam dengan air selama 1 jam, kemudian toskan

  • PERAP AYAM
  • 6 ketul ayam dibasuh bersih
  • Halia 3 inci : kisar
  • Kunyit 2 inci (guna serbuk pn boleh) : kisar
  • 1 sudu besar jintan manis : kisar
  • 1 sudu besar jintan putih : kisar
  • 2 sudu besar ketumbar : kisar
  • 1 sudu besar buah pelaga : kisar
  • 1 biji bawang besar : kisar
  • 6 ulas bawang putih : kisar
  • Serbuk cili 3 sudu besar (kalau xsuka pedas, boleh kurangkan) yg ni optional, xda pun xpe.. tpi nanti bila nasi dah masak, boleh titikkan pewarna oren 5 titik di 5 bahagian permukaan nasi. Dan biar selama 5-10 minit, kemudian baru gembur nasi. Biar ada warna sikit baru cantik 
  • perap semua bahan kisar dengan ayam selama 15 minit


REMPAH disangai dan dikisar kering 
  • 1/2 sudu besar jintan manis
  • 1/2 sudu besar jintan putih
  • 1/2 sudu besar bunga cengkih
  • 1/2 sudu besar lada hitam
  • 1/2 sudu besar ketumbar
  • 1/2 sudu besar buah pelaga

BAHAN TUMIS
  • 1 biji bawang besar hiris nipis
  • 3 ulas bawang putih hiris nipis
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 kulit kayu manis
  • 4 bunga lawang
  • Daun pandan ikat simpul

BAHAN TAMBAHAN
  • daun sup 
  • Bawang goreng
  • 1/2 tin Susu cair
  • 3 sudu besar tomato puree
  • Air secukupnya mengikut sukatan beras
  • Kacang gajus & kismis (optional)
  • Minyak sapi 2 sudu besar

CARA PENYEDIAAN NASI 



  • Masukkan sedikit minyak masak dan 2 sudu besar minyak sapi ke dalam periuk nasi. Masak di atas dapur dahulu ye.. 
  • tumis bahan2 tumis sehingga terbit bau wangi. Jangan sampai garing bahan tumis tu, nanti pahit pulak jadinya
  • Kemudian masukkan bahan2 rempah yang dikisar tadi, tumis sekejap 2 minit.
  • Masukkan tomato puree 3 sudu besar
  • Masukkan ayam yg dh diperap skli dengan bahan perap semua..biar masak sekejap ayam tu
  • Masukkan susu cair 1/2 tin
  • Masukkan air 2 stgh pot (yang ni kena tengok sukatan beras. Agak2 je dulu. Takut nasi lembik sgt atau mentah) selalunya nasi 1 pot, sukatan air 1 setengah. So kalau 2 stgh pot, air 4 pot lah. Tp sbb dh msukkan susu cair dan air ayam pn dh keluar tadi, so masukkan dlu air 2 stgh pot. Kalau xckup nanti baru tambah masa nk masak guna periuk nasi elektrik.
  • Masukkan gula dan garam secukup rasa.
  • Masukkan beras yang  telah di rendam dan ditos.
  • Kacau dan biar semuanya masak sekejap kt dalam tu. Agak dah npk beras separuh kering, boleh tutup api dapur dan sambung masak guna periuk nasi elektrik. (Kalau periuk dah tendang, nasi belum masak, boleh la sambung masak di dapur dengan api yang perlahan. Pastikan tutup periuk tu)
  • So bila nasi dah betul2 kering boleh la potong daun sup tabur di atas nasi dan bawang goreng tabur di atas nasi. Siap! 
  • Bila nak hidang, baru gemburkan nasi guna garfu. Baru nasi tu xpatah.. 

BAHAN AIR ASAM TOMATO



  • 3 biji cili merah
  • 5 biji cili api
  • 1 biji cili hijau
  • 1 biji buah tomato
  • 1 biji bawang besar
  • sedikit belacan
  • garam dan gula
  • us limau nipis ( 4 biji limau, masuk sikit dulu, xckup baru tambah
  • sedikit air masak ~ untuk mesin bahan
  • (campur semua bahan, mesin hingga halus dan hidangkan)
  • Last sekali kalau ada apa yg kurang boleh tambah la. Kurang msm, tmbh jus limau, kurang manis, tmbh gula. 

BAHAN SALAD



  • tomato 1 biji potong  dadu
  • Timun 1 biji potong dadu
  • Bawang kecik 2 ulas potong nipis
  • Cili padi 5 biji dihiris
  • Garam, gula & cuka
  • (Campur semua bahan atas, perasakan masin, manis masam secukupnya)




No comments: