Tuesday, May 12, 2020

Udang sweet sour ala thai


Assalamualaikum, sesejak buat menu sweet sour ala thai ni, resepi sendiri.. suami dgn family suka makan.. alhamdulillah memang sedap. Pastu ada pulak yang minta resepi. So kak yatt berbesar hati nak kongsi.

BAHAN-BAHAN
- udang ( kuantiti terpulang.. sukatan pun mesti ikut kuantiti udang)
- sos cili 2 sudu besar ( kalau xckup nanti boleh tambah)
- sos tomato 2 sudu besar ( kalau xckup boleh tambah)
- sos ikan 2 sudu besar ( kalau xckup nanti boleh tambah)
- cili boh ( 3 sudu besar, kalau udang banyak.. nak buat kuah banyak, boleh tambah lagi)
- 1 biji buah tomato potong
- 1 biji bawang besar potong bulat
- 1 batang serai diketuk
- 6 keping daun limau purut
- daun bawang sebagai hiasan

BAHAN TUMIS
- 3 ulas bawang putih potong nipis atau cincang halus
- 6 ulas bawang merah cincang halus
- 2 ini halia cincang halus

CARA MEMASAK
1) masukkan minyak untuk menumis. tumis bahan bahan tumis bersama serai sehingga kekuningan dan terbit bau wangi..
2) masukkan cili boh atau boleh guna cili kering yg siap diblend. Masukkan sedikit air supaya cili masak dan pecah minyak ,biar  agak kering sedikit ye..
3) masukkan sos cili, sos tomato, sos ikan. Perasakan dengan gula dan garam. Jika kurang rasa sweet sour, boleh tambah sos sos tersebut.
4)  masukkan udang, daun limau purut dan kacau rata sehingga udang masak.
5) masukkan bawang yg dipotong bulat dan buah tomato yg siap dipotong. Masak sekejap.
6) tutup api dan hidang.. boleh tabur dengan daun bawang

No comments: