Friday, January 31, 2020

RESEPI JERING MASAK RENDANG MINANG


Assalamualaikum hai. Hari ni kak yatt nak belanja resepi JERING masak rendang minang. Perghhh menu ni kalau hampa tak try memang rugi yakmat. “Kenapa rugi pulak kak yatt... kami tak makan jering.. busuk!”. Haa ni nak habaq kat hampa... kak yatt pun tak suka jering nah... sapa suruh hampa makan jering mentah hat orang buat ulam tu... memang la bau busuk... ni kak yatt masak... rebus jering tu tukaq ayaq sampai 3 kali.. selagi masih ada bau.. kak yatt tukaq ayaq tu rebus lagi sampai hilang bau.. rasa pun xdak tau. Tapi bila masak dengan rendang ni... perghhh dia punya sedap tu boleh tambah nasi 3 pinggan. Rasa macam mana kak yatt? Rasa rendanglah. Jering tu rasa dia macam biji cempedak ja.. liat2 macam tu.. bau dan rasa jering tu dah hilang sebab dah kena rebus buang dah awal awal tadi.. heheh.. so hampa kena cuba menu ni. Sumpah sedap plusssss hampa mesti repeat masak lagi lepas ni.. trust me! 



Bahan2 kisar
  • 15 tangkai cili kering*
  • 15 tangkai cili padi*
  • 1 biji bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • 2 inci lengkuas*
  • 3 batang serai*
  • 1 sudu kecil jintan manis*
  • 1 sudu kecil jintan putih*
  • 1 inci kunyit hidup*

Bahan lain
  • jering TUA belah 2, direbus 3 kali tukar air dan diketuk sedikit dgn lesung batu bagi penyet je. Jgn sampai hancur
  • 2 batang serai ketuk
  • 5@6 helai daun limau purut buang urat daun ye
  • 2 sudu mkn kerisik
  • 1 kotak kecik santan
  • 1 kpg asam keping
  • Garam, gula dan perasa

Cara2
  • Tumis bahan kisar dalam minyak panas hingga pecah minyak
  • Masukkan serai ketuk dan daun limau purut
  • Masuk kerisik dan santan
  • Masukkan jering yg dh siap ketuk penyet 
  • Masukkan asam keping, gula, garam dan perasa
  • Masak sampai kering. Kalau nk kuah byk, jgn msk sampai kering.. 
Ok then, selamat mencuba..


 

No comments: