BAHAN-BAHAN KISAR
- 15 biji cili kisar direndam dalam air panas dulu
- 10 biji cili padi.. kalau nak pedas lagi boleh je lebihkan cili
- bawang besar 1 biji
BAHAN TUMIS
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia mayang halus
BAHAN LAIN
- daging potong nipis atau sederhana nipis. Ikut suka korang lah nak ketebalan macam mana. Kak yatt suka potong sederhana nipis je sebab nak daging cepat empuk bila masak nanti. Rendam dalam air garam dulu ye..
- kicap manis
- sos tiram
- gula
- garam
- serbuk perasa
- cili padi ketuk 10 biji
- bawang holland potong bulat
CARA MEMBUAT
- tumis bahan tumis dalam api yang panas. Masak sehingga bawang putih kekuningan
- masukkan bahan kisar dan tambah sedikit air
- masukkan daging dan biar daging masak sampai empuk
- bila daging dah empuk dan pecah minyak ,masukkan kicap, sos tiram, gula, garam dan perasa
- masukkan cili padi ketuk dan bawang holland
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment