Friday, January 31, 2020

Resepi daging masak kicap pedas simple dan sedap

Assalamualaikum hai. Hari ni kak yatt nak share resepi daging masak kicap pedas. Tapi cara kak yatt masak ni sangat simple ok. Cepat dan mudah tapi sedap... gitchuuw...  





BAHAN-BAHAN KISAR
- 15 biji cili kisar direndam dalam air panas dulu 
- 10 biji cili padi.. kalau nak pedas lagi boleh je lebihkan cili
- bawang besar 1 biji

BAHAN TUMIS
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia mayang halus

BAHAN LAIN
- daging potong nipis atau sederhana nipis. Ikut suka korang lah nak ketebalan macam mana. Kak yatt suka potong sederhana nipis je sebab nak daging cepat empuk bila masak nanti. Rendam dalam air garam dulu ye..
- kicap manis 
- sos tiram
- gula
- garam
- serbuk perasa
- cili padi ketuk 10 biji
- bawang holland potong bulat

CARA MEMBUAT
- tumis bahan tumis dalam api yang panas. Masak sehingga bawang putih kekuningan
- masukkan bahan kisar dan tambah sedikit air
- masukkan daging dan biar daging masak sampai empuk
- bila daging dah empuk dan pecah minyak ,masukkan kicap, sos tiram, gula, garam dan perasa
- masukkan cili padi ketuk dan bawang holland 

SELAMAT MENCUBA! 

No comments: