Saturday, March 21, 2020

Resepi Spagethi Carbonara Creamy

Carbonara creamy

Assalamualaikum, hari ni merupakan hari ke 4 kuarantin kes Covid-19.Tapi, tekak ni teringin nak makan spageti carbonara pulak. Selalunya nak makan menu ni mesti cari di kedai jelah. Tapi keadaan tak mengizinkan, so kita home made je. Senang rupanya nak buat spagethi carbonara ni. sapa yang tak suka spagethi, boleh tukar dengan macaroni ye. sama je rasanya. bentuk je lain. Hehehe

Jom kita check bahan apa yang perlu ada untuk dapatkan carbonara yang creamy dan sedap ni.

HIGHLIGHT: RESEPI INI UNTUK MAKAN 2 ORANG

BAHAN-BAHAN


  • Spagetthi (agak agak jela untuk makan 2 orang)
  • 1 biji bawang holland potong dadu
  • 5 ulas bawang putih cincang halus
  • cendawan hitam potong 4 ( ni kak yatt guna bukan yang dalam tin, amik yang bungkus paket belum masak lagi. tpi terpulang..nak guna yang dalam tin pun boleh)
  • 1 tin sos cendawan carbonara preego
  • 3 sudu besar sos keju (atau boleh guna keju slices 1@ 2 keping)
  • 1/2 cawan  + 1 sudu besar susu segar (kalau nak berkrim lagi, boleh tambah sikit lagi ikut suka)
  • lada hitam 
  • oregano flakes 
  • crab stick 8 batang potong 4 setiap 1 ( optional boleh guna udang jugak yee)

CARA MEMASAK



  1. Panaskan air hingga mendidih untuk direndam seketika crab stick. bila crab stick dah lembik sedikit, toskan dan biar sejuk sekejap, potong 4 bahagian setiap 1 batang crab. letak tepi
  2. dalam periuk lain, rebus spagetthi sehingga lembut. masukkan sedikit minyak ke dalam air rebusan supaya spagetthi tidak melekat. toskan. letak tepi.
  3. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang holland dan bawang putih sehingga bau wangi.
  4. Masukkan cendawan hitam yang siap dipotong, oregano flakes dan lada hitam yang ditumbuk halus. Masak sekejap untuk dapatkan cendawan yang masak. jangan terlalu lama takut cendawan layu.( kalau guna udang, boleh masukkan terus time ni)
  5. Masukkan sos cendawan carbonara preego, 3 sudu besar sos keju dan susu segar. gaul rata. kalau suka masin sikit, boleh tambah secubit garam ye.. perasakan.
  6. Guna 1 @ 2 slices cheese dan gaul rata. ( kalau nak lebih pekat dan cheesy. Tapi kalau nak texture macam dalam gambar, boleh skip step ni)
  7. kemudian, masukkan crab stick yang siap dipotong tadi. gaul rata. 
hasilnya kuah akan jadi creamy macam ni.. 

selamat menjamu seleraaaaaa :)

sekian terima kasih...............





No comments: