Monday, March 30, 2020

Resepi Lontong Nasi impit dan sambal ikan bilis sedap!

Assalamualaikum hai, hari ni kak yatt share resepi lontong untuk hampa. ada orang panggil kuah lodeh, ada orang panggil lotong. mana mana ja la..janji rupa dia sama dan sedap. Selalunya lontong ni dimakan dengan nasi impit dan semestinya kena ada kuah sambal. tak kisah la sambal daging ka, sambal ayam ka, sambal bilis ka. Janji sambal.. baru rasa lagi sedap. So untuk resepi ni kak yatt share dengan sambal ikan bilis je. Tu pun suami kak yatt makan tambah sampai 2 mangkuk. Jom kita check bahan-bahan yang perlu ada.


noted, resepi ni untuk makan 5-7 orang (semangkuk sorang)
BAHAN-BAHAN 
  • Nasi impit
  • ikan bilis
  • bawang besar 2 biji*
  • 4-5 batang serai (1 untuk ketuk, selebihnya untuk kisar)*
  • kunyit hidup 2 atau 3 inci*
  • halia 2 atau 3 inci*
  • lengkuas 1 inci*
  • 2 sudu besar udang kering*
  • cili padi 5 biji*
  • tempe potong dadu
  • soo huun (rendam dulu kasi lembut sebelum masak)
  • fuchuk (rendam dulu kasi lembut sebelum masak)
  • santan 1 cawan 
  • air 4 cawan
  • serbuk perasa @ garam
  • 1 asam keping
(kisar bahan yang bertanda *)

SAYUR-SAYUR (ini terpulang pada korang nak letak sayur apa pun) kak yatt guna,
  • carrot 1 batang potong tebal
  • brokoli
  • kubis
korang boleh letak sayur lain seperti kacang panjang, bunga kubis etc. nak letak udang pun boleh. tapi resepi ni kak yatt tak letak udang. kalau letak udang, kupas habis udang dan letak last sekali masa mendidih. 

sebelum start masak kuah lontong, boleh start rebus nasi impit dulu. kak yatt guna brand adabi sebab bau wangi pandan.. 1 pek ada 30 biji kecik macam dalam gambar ni. so korang rebus je agak berapa orang nak makan. cara nk rebus xpayah cerita la eh.. xkn nak rebus nasi impit pun xtahu...tapi pastikan nasi impit betul-betul masak. mavam mana nak tahu padat dan masak? dah xnampak bentuk nasi sebijik-sebijik dalam plastik tu. 



ok jom start melontong pulak,
 


  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, serai ketuk dan masak sampai mendidih sekejap
  2. bila dah mendidih, masukkan 3-4 cawan air, kalau kurang boleh tambah lagi ye.. jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.  masak hingga mendidih lagi. masa ni dah boleh masuk siap-siap sayur yang keras macam carrot dan masukkan tempe.. jgn panik dulu kalau tgk warna pucat atau terlalu cair yeee
  3. masukkan santan. kalau rasa kurang lemak, tambah santan lagi. time ni korang boleh nampak warna kuah bertukar jadi kuning susu. kalau warna kuning xckup menarik, sila tambah sikit serbuk kunyit sampai warna jadi cantik, jangan risau rasa tu tak menjejaskan pun. 
  4.  lepastu masukkan sayur sayur lain yang siap dipotong
  5. masukkan soo hoon dan fuchuk yang telah direndam ( soo hoon dan fuchuk ni akan pekatkan lagi kuah korang bila dah kembang dalam kuah)
  6. bila sayur semua dah lembut, msasukkan asam keping dan boleh perasakan dengan serbuk perasa atau garam. ikut citarasa masing-masing. dan tutup api setelah siap.


sambal ikan bilis boleh buat macam selalu korang buat sambal-sambal lain.... lagi manis dan pedas lagi sedap..

BAHAN-BAHAN SAMBAL


  • ikan bilis 2 genggam (rendam dan bilas dengan air dulu 2 kali)
  • cili kering 10 biji*
  • bawang besar 2 biji ( 1 untuk di kisar*, 1 untuk potong nipis tumis)
  • belacan 1 inci*
  • air asam jawa sedikit ( anggaran sebesar ibu jari )
  • gula garam dan perasa
Kisar bahan yang bertanda *

CARA MEMASAK
  1. dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak untuk ditumis
  2. tumis bawang yang dipotong nipis sehingga wangi dan garing
  3. masukkan bahan kisar dan sedikit air supaya xterlalu pekat
  4. masukkan air asam jawa. masak sehingga pecah minyak
  5. perasakan dengan gula garam dan serbuk perasa (kak yatt cuma masukkan gula sebab ikan bilis dah cukup masin, jadi tak perlu masuk garam lagi dah)
  6. setelah pecah minyak, tutup api.


so itu sahaja untuk kali ni..nanti kak yatt update resepi lagi ok??


byeeee

No comments: