Friday, February 1, 2019

CHAR KOEY TEOW SEDAP

Assalamualaikum, 

As promised kak yatt nak bagi resepi buat char koey teow. Kuah char koey teow tu buat sendiri okay. Bukan beli yang dah siap. For me lagi sedap kalau buat sendiri... sebab kita boleh adjust rasa ikut citarasa kita.. so takmo lengahkan masa, mesti korang dah tashabar nak tau macam mana nak buat kuah tu kan... lets see...
.
BAHAN - BAHAN
- udang besar (12 ekor, nak buat lebih pun  boleh)
- 6 ulas bawang putih
- otak udang 1 bekas kecik ( yg ni p beli kat mydin pun ada..)
- 1 genggam udang kering
- kucai
- togeh
- telur
- stock ayam 
- perencah cukup rasa
- sos tiram
- sos kicap manis
- kicap pekat
- serbuk cili kering
- air 300ml
.
Dah siap semua bahan, so boleh mula buat dah


1) mula mula korang tumbuk 1 genggam udang kering sampai hancur


2) lepastu amik 6 ulas bawang putih , cincang macam dalam gambar kat atas


3) and then udang tadi tu lepas dah cuci, asingkan kepala dan badannya.. sebab kepala udang tu kita nak blend dan amik airnya


4) amik air 250ml bersamaan dengan 1 cawan untuk blend kepala ikan



5) dah selesai blend jangan lupa tapis hampasnye yee.. asingkan hamps dan air .. letak air dalam 1 bekas lain.. hampas tu boleh la buang 🤣


6) lepastu dalam 1 periuk , masukkan air 250ml, bawang putih yang dicincang, udang kering , air kepala udang, dan udang fresh. Masak sampai udang bertukar warna merah dan angkat udang asingkan di dalam 1 bekas.


7) dalam periuk yang sama, masukkan otak udang 1 bekas, atau ikut la kepekatan yang korang suka, masukkan sedikit sos tiram, kicap manis, kicap pekat , stock ayam dan perencah cukup rasa. Masak sampai ikut kepekatan yang korang nak. Kalau nak cair, boleh tambah air ye..



8) bila dah masak, macam gini la rupanya kicap char koey teow tadi.. tutup api dan letak sebelah.. simpan dalam bekas elok2 boleh letak dalam peti sejuk..


9) nak buat char koey teow kena ada bahan kat atas ni. Baru lengkap. Togeh, telur, kucai


10) eh koey teow jangan lupa pulak.. basuh sampai bersih.. buang minyak2 kat koey teow tu dan toskan... so baru boleh start masak..


11) cara nak masak char koey teow sekejap je
- masukkan 2 sudu minyak masak
- masukkan 1 sudu cili kering dan tumiskan. Jangan sampai hangit pulak ye.. sekejap je tumis
- masukkan  3-4 ekor udang yang telah direbus tadi,masak sekejap dan masukkan 1 senduk airpanas
- masukkan 2 senduk kicap koey teow yg kita masak tadi. Kalau nak banyak tambah la ikut suka korang. 
- terus masukkan togeh, kucai dah koey teow
- kacau rata dan masuk telur 1 biji dan kacau rata agak telur masak. 
- tutup api dan hidanhkan

*selalunya kita masak pakai api besar, tapi kena pandai agak supanya tak kering sgt dan tak hangit... 

Sekian dari kak yatt 💕






No comments: