Wednesday, February 27, 2019

Tauhu bergedil PEDAS SEDAP


Assalamualaikum wbt..
Haaa nampak gambar kat atas boleh meleleh air liur tengok... minggu ni ja dah masuk 2 kali kak yatt buat bergedil ni.. mula-mula kak yatt buat bergedil daging. Second time kak yatt buat bergedil ayam. Both sedap actually. So taknak buang masa... kak yatt tau ramai dah tak sabar nak tau resepi buat bergedil ni... meh kita tengok... 

BAHAN- BAHAN BERGEDIL (20 ketul) 

-daging / ayam cincang siap (boleh beli je dekat mydin, tesco, atau kedai runcit yang ada jual)
-kentang 6 @ 7 ketul (ikut saiz atau kuantiti banyak mana nak buat)
- tauhu yang dah siap dipotong kecik dan digoreng
- sedikit daun bawang
- sedikit daun sup
- sedikit bawang goreng 
- sedikit garam
-cili padi 20 biji
- sedikit serbuk lada hitam
-tepung jagung 2 sudu besar
-telur 2 biji

CARA MEMBUAT

1) kupas kulit kentang, potong, goreng sampai empuk dan toskan

2) goreng kering (tanpa minyak) daging atau ayam cincang. (Boleh tambah udang goreng kering kalau nak), toskan

3) blend kering daging atau ayam cincang tadi, letak dalam mangkuk untuk di gaul

4) blend kering kentang goreng dan masukkan dalam mangkuk yang sama dgn daging atau ayam cincang tadi

5) dalam mangkuk yang sama, masukkan bawang goreng, daun bawang, daun sup, sedikit garam, serbuk lada hitam

6) tauhu yang dah siap digoreng, digunting bahagian atas kepada 4 bahagian.. biar terbelah dan korek isi tauhu masukkan ke dalam mangkuk yang sama. Kulit tauhu di asingkan letak dalam 1 pinggan.. manakala isi tauhu digaul dengan bahan- bahan lain

7) gunting 5-6 biji cili padi dan masukkan dalam mangkuk yang sama (pilihan)

8) gaul rata macam gambar kat bawah


9) lepastu boleh la sumbat isi bergedil ni dalam kulit tauhu




10) dah siap isi, pecahkan telur 2 biji dalam 1 mangkuk, sedikit garam, 2 sudu kecil tepung jagung. Kacau rata sampai hancur..

11) lepas tu boleh la panaskan minyak..celup bergedil tadi dalam telur rata dan goreng...
And hasilnya macam gambar paling atas sekali.. heheh


KUAH KICAP PEDAS (BAHAN-BAHAN)

-20 biji cili padi. Nak lagi pedas boleh tambah lagi ye
-3 ulas bawang putih
-air 500ml
-tepung jagung 2 sudu besar (kalau xcukup pekat, tambah lagi tepung jagung)
-gula secukupnya
-garam secukupnya
-gula merah 2 sudu besar atau boleh pkai yang ketul.. agak2 je..
-sos tiram secukupnya
-kicap manis 

CARA MEMBUAT
-tumbuk cili, bawang sederhana halus
-tumis kering (tanpa minyak)
-masukkan air
-masukkan kicap, sos tiram, gula, garam gula merah dan tepung jagung
-gaul rata masak sampai mendidih
-tutup api
(Kepekatan ikut cita rasa masing-masing.. nak lagi pekat boleh lebihkan sos tiram atau tepung jagung) 



No comments: